Yeni Dönemde Öğretmen Atamaları Nasıl Yapılacak? İşte İlk Detaylar

0
67

Milli Eğitim Bakanı: Öğretmen Atama Süreci Revize Edilmeli, Mülakatlar Değişecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk’te katıldığı ‘Hafta Sonu’ programında öğretmen atama sürecinin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, öğretmen adayları ve eğitim camiası tarafından merakla beklenen öğretmen mülakatlarının geleceği konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Bakan Tekin, öğretmen atama sürecinin mevcut durumunu ve önerilen değişiklikleri açıklarken, özetle şunları söyledi: “Atama yaptığımız 128 alandan 17’si için öğretmenlerimiz ÖSYM tarafından Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) tabii tutuluyorlar ve iki soru grubuyla karşılaşıyorlar. Birincisi alan bilgisi, ikincisi alan eğitimi bilgisi. Yani dersi öğrenciye verme yetkinliğine bakılıyor. Bu testlerde 30’lara kadar düşük ortalamalarla karşılaşıyoruz. Lisans programlarının alanına hâkim, başarılı bir öğretmen profili mezun etmesini istiyorum. Ben, kendi müfredatımı öğrencilerle paylaşacak öğretmen istihdam etmek istiyorum. Dolayısıyla değişikliklerin lisans programlarında yer almasını istiyorum. Aksi halde bu sorunlar hep gündeme gelecektir.”

Mülakat sistemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, mevcut düzende öğretmenlerin KPSS sonrasında mülakat notuna göre atanmasının yerine KPSS skorunun yüzde ellisi ve mülakat puanının yüzde ellisiyle bambaşka bir yapı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bakan Tekin, mülakatlar için de yeni bir yaklaşım önerdi: “Her öğretmen arkadaşımız için elektronik soru havuzundan rastgele bir soru gelecek. ‘Şu dersten şu konuyu hangi yöntemle nasıl anlatırsınız?’ diyeceğiz. İkinci ölçeceğimiz şey, iletişim becerileri, problem çözme becerileri ve değerler olacak. İdeolojik kayırma kesinlikle olmayacak.”

Bakan Tekin ayrıca, mülakatların daha adil ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi için komisyon üyelerinin adayları önceden bilmeyeceğini ve adayların kendi cevaplarını imzaladıkları bir metinle teslim edeceklerini ve bu sürecin kamera kaydı ile belgeleneceğini belirtti.

Öğretmen adayları ve eğitim camiası, bu önerilen değişikliklerin öğretmen atama sürecine nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz