BDDK eski başkanı Akçakoca, Ukreximbank denetim kurulunda

0
45

Ukrayna’da Türk bankacıya değerli görev

Dünya gazetesi muharriri Kerim Ülker, BDDK eski lideri Akçakoca’nın yeni vazifesini yazdı:

20 yıllık meslek hayatımda, Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı başarılı işleri, Türkiye’ye gelen yabancı iştirakleri, yatırımları keyifle yazdım, birinci defa duyurmaya çalıştım.

Dünyanın en güç coğrafyalarında iş yüklenen, kimileri piyasaların çok tanımadığı şirketlerin başarılı projelerini yazmamın nedeni, öbür Türk şirketleri için örnek olmaları, cüret vermeleri, birlikte çalışma ortamı kurmaları üzere nedenler oldu. Her ne kadar Türk şirketleri yüklü olsa da, genel olarak Türk yöneticilerinin de imrenecek başarılı atamalarını kaleme aldım, başarılı performanslarını sizlerle paylaştım, üstlendikleri misyonları gururlanarak sizlere duyurdum.

Özellikle bu isimler ortasında bayanların, gençlerin farklı bir yer oldu. Onların muvaffakiyet kıssaları, atladıkları basamakların bende yarattığı heyecanı teğe bir sizlere yaşatmak istedim. Bu isimlerden biri de Hafize Gaye Erkan oldu.

Her ne kadar Türkiye’de eğitimli, finans ve iktisat konusunda uzman olan isimler Gaye Erkan’ı birinci sefer duysa da, muvaffakiyetinin “yaldızlı” olduğunu argüman etse de; 2014 yılında Erkan’ın genç yaşında üstlendiği misyonu gündemi takip eden, gazete okurlarına, araştırmayı mesleğinin önceliği yapan isimlerin birinci sefer duyması açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı. Rastgele bir internet arama motoruna girenler bu haberlere de ulaşabilir. Şöyle ki; Erkan yaklaşık 5 aydır da Türkiye’nin birinci iktisat gazetesi DÜNYA’nın da köşe müellifidir.

ENGİN AKÇAKOCA UKREXİMBANK’TA

Dün olduğu üzere bugün de başarılı Türklerin üstlendiği misyonları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Günün bu bahiste sıcak haberi ise Ukrayna’dan. Hatırlayacağınız üzere 12 Aralık 2018’de, “Ukrayna’nın iktisadı Türklere emanet” başlığıyla bir haber yazmıştım.

Haberimizde Ukrayna’nın kıymetli kurumların başında Türklerin misyon aldığını, muvaffakiyetle bu misyonları yürüttüklerini sizlere anlatmıştım. Ukrayna’da 2013- 2018 yılları ortasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ukrayna Yöneticisi olarak ülkede değerli hizmetlerde bulunan Şevki Acuner’in iki yeni vazife üstlendiğini vurgulamıştım.

Bu misyonlardan biri O devir 350 bin çalışanıyla ülkenin en büyük patronu Ukrayna Devlet Demir Yolları; Ukrzaliznitsa’nın Denetleme Heyeti Lideri Şevki Acuner’in ayrıyeten kamu güç şirketi Ukrenergo’nun İdare Şurası Lideri olduğunu belirtmiştim. Ukrayna’daki ikinci isim ise ülkenin en büyük bankası PrivatBank’ın İstişare Heyeti Başkanlığını ise eski BDDK Lideri Engin Akçakoca yaptığını hatırlatmıştım.

DÜNYADA 388’İNCİ SIRADA YER ALDI

BDDK Lideri Engin Akçakoca, bu vazifesinden ayrıldı ve Kiev tarafından yeni bir misyona atandı. Kiev Hükümeti, geçen hafta aldığı kararla Ukrayna Devlet İhracat-İthalat Bankası Ukreximbank’ta yeni bir kontrol heyeti oluşturdu. Akçakoca’yı işte 6 kişilik şuraya aldı.

Akçakoca, EBRD eski Genel Müdürü Sylvia Yumi Gansser-Potts, Raiffeisen Bank International’ın eski üst yöneticilerinden Rostyslav Futalo üzere isimlerle yan yana çalışacak. Ukreximbank’ın son açıklanan bilgilere nazaran ülke genelinde 83 şubesi bulunuyor. Banka, 2014’te The Banker mecmuasına nazaran Ukreximbank, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük 11’inci, dünyanın da 388’inci bankası olmuştu.

Türklerin yurtdışında değerli konumlara atanması, kaptan köşklerine oturması, milyarlarca dolarlık şirketlerin, kurumlara yol göstermesi muhakkak gurur duyurulacak bir durum. Akçakoca’nın ülke geçmişinde üstlendiği roller, gelecek periyotta Türklerin muhtemel başarılarına da meşale olacaktır.

patronlardunyasi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz