Merkez Bankası’nın yeni patronu Türkiye’de

0
166

Toygun ATİLLA yazdı

GÖREVE GELMEDEN TENKİTLER BAŞLADI

Türkiye’de kimi kısımlar tarafından daha misyona gelmeden Hafıza Gaye Erkan’ı eleştirmeye başladılar.

Hatta öylesine ileri gittiler ki, Türkiye’de kendisinin PR’nın yapıldığını, başarılarla dolu olan öğrencilik hayatının gerçeği yansıtmadığını, CV’sinin uydurma olabileceğini bunun da nedeninin First Republic Bank’ın batış sürecinde katkısından ötürü olduğunu söz ettiler.

Bunu söyleyenler, sıradan ve Türk siyasetine at gözlüğü ile bakan şahıslar olsaydı, önemsemezdim.

Ancak bu tenkitleri yapanlar ortasında Türkiye’nin saygın üniversitelerinden birinde Profesör unvanı ile vazife yapan bir isim olunca eleştirenler açısından durumun ne kadar da vahim olduğunu gördüm.

BBC üzere kıymetli bir yayın organında kaleme alınan bu tenkit yazısı kısa müddette alıcısını da bulmuştu. Allahtan yazıyı kullanan saygın internet platformlarından T24 kısa mühlet sonra bu yazıyı sayfalarından silerek kaldırdı.

ATEŞTEN GÖMLEĞİ NEDEN GİYDİ

Bugün sizlere, Hafize Gaye Erkan’ın neleri geride bırakarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın başına geçmeyi, “ateşten gömleği giymeyi” kabul ettiğini ve First Republic Bank’taki sürecinin gerçek öyküsünü anlatacağım.

ELAZIĞLI BİR AİLENİN TEK EVLADI

Hafize Gaye Erkan, Elazığlı makine mühendisi bir baba ve matematik öğretmeni bir annenin tek evladı.

Daha evvelki yazılarımı okuyanlar bilir, İstanbul Erkek Lisesi’ni 2.clikle, Boğaziçi Üniversitesini 1’ncilikle bitiren, ABD’de Princeton Üniversitesini “onur” derecesi ile bitirmiş bir isim.

Sonrasında atıldığı iş hayatı da en az öğrencilik hayatı kadar başarılı.

TÜRKİYE’YE GELDİ, NELERİ GERİDE BIRAKTI

Şimdi gelelim, Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası başkanlığını kabul ederek neleri geride bıraktığına;

Hafize Gaye Erkan, 14 Şubat 2022’de dünyanın en büyük sigortacılık şirketlerinden ABD’li March Mc Lennan’ın İdare Şurası üyesi olmuştu.

YILDA 1 MİLYON DOLAR KAZANIYORDU

Erkan’ın burada yıllık 1 milyon dolar, aylık ise yaklaşık 85 bin dolar maaş aldığı tabir ediliyor. Hafize Gaye Erkan bu misyondan ayrılarak Merkez Bankası Başkanlığı’nı tercih etti.

Merkez Bankası Başkanı’nın aylık maaşının brüt 161 bin TL yani 7 bin 700 dolar olduğunu düşünürsek, Erkan’ın bu vazifeye gelmesiyle aylık yaklaşık 74 bin dolardan olacağını hatırlatalım.

JP MORGAN’IN TEKLİFİ NEDEN ANLAMLI
Gelelim başka tekliflere geçtiğimiz aylardan itibaren Erkan’a gelen teklifler ortasında en dikkat çekeni İspanyol bankacılık devi Santander’den oldu.

Toplam varlıkları 1.7 trilyon dolar olan İspanyol dev, en kıymetli ünitelerinden biri olan ABD’nin CEO’luğunu Erkan’a teklif etti.

En değerli iş tekliflerinden biri ise dünyanın en büyük finans kurumlarından JP Morgan’dan gelen iş teklifiydi.

Bu teklifin manası ise aslında Türkiye’de Hafize Gaye Erkan’ı eleştirenler için en büyük cevap niteliğindeydi.

Biliyorsunuz bu tenkitlerin odağında Hafize Gaye Erkan’ın First Republic Bank’ın batış sürecinde yer aldığı öne sürülüyordu.

Oysa ki, batan First Republic Bank’ı satın alan JP Morgan’ın iş teklifi yaparak bankayı ayağa kaldırması için birinci isim Hafize Gaye Erkan olmuştu.

FİRS REPUBLİC BANK SÜRECİNDE NELER YAŞANDI

Dünya gazetesi müellifi Kerim Ülker bugünkü yazısında Hafize Gaye Erkan’ın First Republic Bank’taki yaşadıklarını nefis özetlemiş, şöyle anlatmış:

“Bankanın sorun yaşadığı Mart 2023’te de dünyaca ün­lü Financial Times, bankanın batış hikayesinde bir ayrıntıdan bahsediyordu. Gazeteye nazaran Erkan, idare şurası top­lantısında yöneticilerle ağır bir hengame etmişti. Haberde, idare ile Erkan arasın­da Aralık 2021 öncesinde ge­rilim yaşandığı, Erkan’ın bir fırtınanın yaklaşmakta oldu­ğunu, faizler artmadan önce diğer bir strateji sundu ve ha­zırlıklı olmak gerektiğini ıs­rar ettiği vurgulanıyordu. An­cak bankanın kurucusu CEO Jim Herbert ve yakın dostla­rının olduğu idare heyeti, bir sorunun olmayacağını ıs­rarla savunuyordu. Erkan, yö­netimi ikna edemeyince yani oyunu değiştiremeyince gö­revden ayrılmaya karar verdi ve Aralık 2021’de de misyonu bı­raktı. Çünkü idare şurası Ga­ye Erkan’a vazife veriyor an­cak karar almasına tam yetki ile müsaade vermiyordu. Co-CE­O’luk misyonunun sakıncası da buydu. Misyondan istifa ettik­ten bir yıl sonra Erkan’ın işa­ret ettiği tehlike göründü. Mart 2022’de ABD Merkez Bankası Fed faizleri artırma­ya başladı ve First Republic Bank tarihinin en berbat duru­muna geldi. Etkinleri ve pasif­leri dengeleyemeyen banka, geçen ay da iflas etti.”

“TEK HAYALİM ÜLKEME HİZMET ETMEK”

Tüm bunlardan sonra gelelim Hafize Gaye Erkan’ın ABD’deki onca iş imkanlarına ve maddi imkanlara karşın ABD’de kurduğu hayatı bozarak Türkiye’ye “ateşten gömleği giymeyi” kabul etmesinin karşılığına.

Onun da karşılığı aslında bugün Kerim Ülker’in yazısında saklı: “Onun genç yaşına sığ­dırdığı inanılması güç başa­rılardı. O periyot mesleğinde başardıklarını görünce ken­disine birinci sorum şu olmuştu: “Peki hayaliniz nedir?”. Ne palavra söyleyeyim, 10 yıl ön­ce verdiği karşılık o vakit dü­şündürücü gelmemişti: “Tek hayalim, ülkeme hizmet et­mek…” Artık ne demek istedi­ğini daha yeterli anladım aslında”

MEHMET ŞİMŞEK İLE KELAMLARI ÖRTÜŞÜYOR

İşte bu kelamlar, aslında Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifini kabul ederken söylediği şu sözlerle örtüşüyordu: “Vatanım için, ülkem için misyona hazırım”

Türkiye iktisadı, “Vatanım için, ülkem için vazifeye hazırım” diyen Mehmet Şimşek ile “Tek hayalim, ülkeme hizmet etmek” diyen Merkez Bankasının yeni patronı Hafize Gaye Erkan’a emanet…

Umalım ve dileyelim ki, her iki isim de Türkiye’yi ekonomik olarak düzlüğe çıkartır ve çok başarılı olurlar.

patronlardunyasi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz