Zamlardan kaçan Türkler, ‘enflasyon ilticası’ talep etti!

0
94

2022’de 3 binden fazla Türk İsviçre’ye sığındı. Türkler, İsviçre’ye ilticada ikinci sıraya yükseldi. Gelen Türk sayısı çok olunca, “Türkiye İltica Masası” oluşturuldu.

İsviçre’de Türkler “ülkeye kaçak girme ve iltica talep etme” konusunda rekor kırdı. İsviçre, Türkler’in ilticalarının süratle arttığını belirtirken, bu durumun nedeni olarak siyasi sebeplerin yanında “zamlardan ve geçim ıstırabından, enflasyondan kaçış” olarak açıkladı. Enflasyon nedeniyle iltica tarihte birinci kez gerçekleşirken, bu nedenle “iltica hakkının kabul edilmesi“ de bir birinci olarak aktarılıyor.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine nazaran Türkler, 2015 yılında İsviçre’ye iltica etmede, dünya ülkeleri ortasında 14. sırada yer alırken, 2022 yılında ikinci sıraya yerleşti.

TÜRK KAÇAKLARIN SAYISI ARTIYOR

İsviçre’ye ilticada birinci sırada Afganlar var. İsviçre’ye kaçak yollardan ya da vizeyle gelip iltica isteyen Türkler’in sayısı ise 3 bine dayandı.

Bunların birçoklarının da eğitimli şahıslar olduğu açıklandı. Suriye, Eritre, Cezayir üzere ülkelerden gelen ilticacı sayısı düşerken, Türkler’in sayısı her yıl giderek artıyor.

Dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olan İsviçre’ye gelen Türkler’in, iltica sebeplerinin ise üç başlıkta toplandığı belirtiliyor. İsviçre Göçmen Dairesi Müsteşarlığı, “Türkiye’den gelip İsviçre’den muhafaza ya da iltica isteyenlerin; insan hakları ihlalleri ve haklarındaki kovuşturmalarla birlikte muhalif oldukları için takibata uğradıklarını söylediklerini” belirtti.

ENFLASYON, İLTİCA NEDENİ SAYILDI

İltica nedenlerin ikinci sırada, Türkiye’deki fiyat artışları ve geçim ıstırabının belirtildiği, üçüncü sırayı ise pandemi şartlarının aldığı vurgulandı.

Avrupa yasalarında, aslında “ekonomik iltica” hakkı bulunmuyor. Daha çok siyasi takibat, ülkesinde siyasi görüşleri nedeniyle ceza alma üzere nedenleri ispatlayanlara bu hak veriliyor. Lakin, son yıllarda Türkler’e ekonomik iltica yolu da açılmış görünüyor.

“TÜRKİYE İLTİCA UZMANI” VAR

İsviçre’de mevzuyla ilgili olarak bir “Türkiye İltica Uzmanı” da bulunuyor. Uzman Adrian Schuster, Türkiye’den gelen ilticacıları benzeri halde sınıflandırdı.

Türkiye’de başkanlık sisteminden sonra, en kolay tenkitlerin bile cürüm sayılabileceğini, birçok kişinin ihbar edilip soruşturmaya uğradığını belirten Schuster, insan haklarında önemli meselelere dikkat çekti.

2019’da Türkiye’den 1287 kişi gelip iltica isterken, bu sayı 2020’de 1201 oldu. 2021’de 2 bin 330 müracaat gelirken, 2022’de sayı 3 bini aştı.

2022’de sonuçlanan iltica taleplerine nazaran 1964 Türk sığınma hakkı aldı. 140’ına ise süreksiz kabul verildi. İsviçre’ye gelen Türkler’in yüzde 87.4’ünün muhafaza hakkı, yani iltica ya da süreksiz oturma statüsü aldığı açıklandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz