Tam 70 yıl boyunca ülkesini ve ona bağlı milletler topluluğunu yöneten, Birleşik Krallık’ın tahtta en uzun süre kalan ismi Kraliçe Elizabeth, 8 Eylül’de hayatını kaybettiğinde 96 yaşındaydı. Ölüm nedeni kayıtlara ‘yaşlılık’ olarak geçse de yakında çıkacak biyografik kitapta Kraliçe’nin kanserden öldüğü ve son zamanlarını acı içinde geçirdiği öne sürüldü.

Şoke eden bu ölüm haberin ardından günlerce süren cenaze töreni geldi. Ölüm nedeni, ileri yaşına bağlı doğal nedenler olarak biliniyordu.

Kitapta yer alan iddiaya göre Kraliçe, en çok görülen semptomu kemik ağrısı olan bir tür kemik iliği kanseriyle mücadele ediyordu hayatının son yıllarında. Bu yüzden de kimi zaman sağlık sorunları gerekçe gösterilerek bazı programları iptal ediliyordu.

Kraliçe öldüğünde kesin bir hastalık açıklanmamış ve ölüm nedeni kayıtlara “yaşlılık” olarak geçmişti.

Brandreth’e göre bu hastalık, daha çok ileri yaştaki insanları etkiliyor. Onun kitapta ileri sürdüğüne göre bu hastalığın şu anda bilinen bir tedavisi de yok. Fakat bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendiren ilaçlar yardımıyla hastanın hayatta kalma süresi iki ya da üç yıl uzatılabiliyor.


Kitapta yer alan satırlara göre Kraliçe Elizabeth, yaşadığı tüm bu zorluklara rağmen sabrını ve çalışma azmini korudu. Hatta nedimesine ‘çalışmanın, kendisine, Prens Philip’in ölümüne dayanma gücü verdiğini söyledi. Yakın çevresinin anlattığına göre Elizabeth, hastalığın zorluklarıyla mücadele ederken, yine Prens Philip’in asla izin vermeyeceği bir ayrıntıya dikkat etti: Bütün bu yaşadıkları yüzünden kendine acımadı.
Brandreth’in kitabına göre Kraliçe Elizabeth, yakında hayata veda edeceğini, fazla zamanı kalmadığını biliyordu. Görevlerini yerine getirebilmek için kendini zorladı. Sonunda da geçen sonbaharda doktorları ona dinlenmesi gerektiğini söyledi ve önceden planlanmış birçok programı iptal edildi. Yazarın kitabında ileri sürdüğüne göre Kraliçe, bu zorunlu dinlenme ve tedavi döneminde moralini yüksek tutmak için televizyon izledi.