İnsan psikolojisini etkileyen kimi renkler içe kapanıklığa neden olurken kimi renklerin enerji veren etkisi, renklerin önemini vurguluyor. Her renk, hem duygusal hem de psikolojik tepkilerle bağlantılıdır. İşte renklerin anlamları ve temsil ettikleri duygular…

Renklerin insan davranışını, yönelimlerini ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. Kanada’da yapılan bir araştırmada ögrencilerin başarı grafiklerinin basit renk değişimleri ile yükseltilebileceği gösterilmiştir. Aynı araştırmada davranış bozukluğu gösteren bazı ögrencilerin, sınıfların farklı renklere boyanması ile düzelme gösterdikleri belirlenmiştir.
Parlak sarı bir odanın yaratıcılığı teşvik edebileceğini veya turuncunun iştah açıcı bir etki yaratabileceğini biliyor muydunuz?

Finansal kurumlar, sosyal ağlar, kurumsal endüstriler ve güzellik salonları tarafından kullanılabilir.
Soğuk bir renk olması, insanlarda korku duygusu uyandırması ve maskülenlikle bağdaştırılmış olması mavinin negatif yönleri.

Kırmızı, hakimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak deĞil, vurgu yapmak için kullanılmalıdır. Kırmızı renk insanların zamanı unutmasına yol açar. İşte bu yüzden barlarda ve gazinolarda kırmızı renge ağırlık verilir.
Kırmızı rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde, bu kişilerin güç ve iktidara düşkün oldukları görülür.

Sarı renk, beynin sol lobuyla, yani mantıksal tarafı ile kolaylıkla rezone olabildiği için aklın ve zekanın rengi olarak biliniyor. Yaratıcılığı tetikleyen ve yeni fikirler için ilham veren sarı rengin bu özelliği, post-it’lerde, not defterlerinde ya da highlighter olarak bilinen fosforlu kalemlerde en çok tercih edilen renk olmasının da en önemli sebebi. Spektrumun beyazdan sonra en açık tonu olan sarı canlandırıcı, aydınlık veren, umutlu, mutluluk dolu hislerle bağdaştırıldığı için insanın aurasını genişleten, eğlence ve neşe veren bir renk olarak biliniyor. Tüm bu pozitif duyguların yanı sıra özellikle çok canlı ve yoğun sarı renge maruz kalmak stres seviyesi yüksek olan kişilerde endişe, sinirlilik, kaygı, duygusal hassasiyet ve aşırı uyarılma yaratabiliyor.

Doğanın ve doğallığın rengi olarak da bilinen yeşil insan psikolojisi için dengeyi ve gelişimi sembolize ediyor. Huzurlu ve güvenli bir hissiyatı olan yeşil, uyum, şifa, özgüven ve istikrarla ilişkilendiriliyor. Yeşilin koyu tonları para, zenginlik ve prestijle ilişkiliyken daha açık tonlar yeniden doğuş, büyüme ve tazelik gibi anlamlar barındırıyor. Bunların yanı sıra, çok fazla yeşile maruz kalmanın insanda kıskançlık, aç gözlülük, haset ve bencillik gibi duyguları açığa çıkarabileceği düşünülüyor.

Yüksek ideallere ilham veren hayal gücünün ve maneviyatın rengi olarak biliniyor. Mor bir yandan yaratıcılığı ve bireyselliği sembolize ederken, bir yandan da olgunlaşmamış olmak, pratik olmamak gibi anlamlar taşıyabiliyor. Bu renk aynı zamanda zihnimizin derinlerinde yer alan düşüncelerle bağlantı kurmamıza izin veren, içe dönüklüğü temsil eden bir renk olarak da biliniyor.

Minimalizmi ve sadeliği sembolize eden beyazı dekorasyonda çok fazla kullanmak minimalist, estetik, sade, ferah ve aydınlık bir görüntü yaratmaya yardımcı oluyor. Sakinleştirici, huzurlu ve temiz bir hissiyatı olan beyaz, uyarıcı hiçbir etkisinin olmaması sebebiyle inzivalarda ve spiritüel etkinliklerde de bolca kullanılıyor.

Siyah günlük yaşamdaki giysi, dekorasyon, aksesuar, araba gibi objelerdeki kullanımlarında gücü, lüksü, zarafeti, iş yaşamındaysa profesyonelliği, tarafsızlığı, cesareti ve sadeliği çağrıştırıyor. Bazı bağlamlarda ve kültürlerde siyah renk, yas veya üzüntü anlamına da gelebiliyor.

Turuncunun daha arkadaş canlısı bir tutumu vardır. Zaten arkadaşlığı, başarıyı ve güveni temsil eder. İnsanların üzerinde baskı kurmadan, abartmadan, güzel bir enerji yaymak için kullanılır. Kitap okurken örneklerin altını çizmeniz, akılda kalıcılığı artırır. Turuncunun daha açık renklerini evde kullanmak daha sakin, huzurlu ve samimi bir ev ortamı elde etmenize yardımcı olur.

