Odaş ve Cante hissesinde küçük yatırımcı nasıl mağdur oldu?

0
185

EPDK tarafından Çan2 Termik Santral ile Odaş Elektrik’e ceza kesildi. Yanlış beyanla şirketin cirosunu ve karını yükseltmek cezasız kalmadı. Pekala bu beyanlarla pay fiyatlarındaki yükseliş ve mağdur olan küçük yatırımcılar ne olacak?

Ekonomimanset.com’un haberine nazaran EPDK, 40 elektrik şirketine gerçek dışı bildirimler nedeniyle 11 milyar lira ceza kesti. Kesilen toplam cezanın yaklaşık yüzde 20’sinin halka açık olan Çan2 Termik Santraline (#CANTE) ve Odaş (#ODAS) Elektrik’e ilişkin olduğu tez ediliyor. Malum iki şirket tıpkı işverenin ve konsolide olarak süreç görüyor.

Çan2 Termik Santral’e kesilen cezanın 2 milyar lira olduğu, bu meblağın da şirketin geçen yılki cirosunun yüzde 50’sine denk geldiği söyleniyor.

Dikkat çeken bir gelişme de şirketin aldığı ceza ile ilgili KAP’a açıklama yaparken, aldığı cezanın ölçüsünü açıklamaktan kaçınması. Sigorta şirketleri ve bankalar Rekabet Kurumu tarafından kesilen en ufak cezaları bile kamuoyu ile paylaşırken; halka açık bir şirketin EPDK tarafından kesilen 2 milyar liralık cezayı yatırımcıları ve kamuoyu tarafından paylaşmaması da dikkatlerden kaçmadı.

Gerçek dışı beyanla cirosunu yükselten, cirosu yükselirken pay fiyatı kısa müddette 3.5 liradan 140 liranın üzerine çıkan Çan2 Termik Santrali ile ODAŞ Elektrik’te küçük yatırımcıların mağduriyeti ne olacak? Şirketin yanlış beyanlarını yakalayan Güç Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK), şirkete ceza keserken bu beyanlarla şirketin cirosunu ve karını şişirerek pay fiyatının yükselmesine neden olan yöneticiler cezasız mı kalacak? Elektrik piyasalarında şirketlere kesilen cezalar konuşulurken borsa etraflarında ise bu sorunun karşılığı merak ediliyor.

40 ŞİRKETE 11 MİLYAR TL CEZA

Elektrik piyasalarına geçen hafta EPDK’nın elektrik üretim şirketlerine kestiği ceza damgasını vurdu.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK), geçen hafta sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar TL’yi aşan bu ölçünün, maliyet düşüşü olarak direkt tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.

Bu 40 şirketten ikisi halka açık. Kesilen toplam cezanın yaklaşık yüzde 20’si bu iki şirkete kesildi. EPDK’nın belirlediği tavan fiyat üzerinden ikili mutabakatlarla öteki kurumlara elektrik satan ve ortadaki farkı devlete ödemeyerek, cirolarını şişiren bu şirketin pay fiyatlarında da olağandışı hareketler oldu.

Bu şirketlerin elektriği EPDK’nın belirlediği tavan fiyatın yaklaşık iki katına, iki mutabakatlarla satarken, devlete ödemeleri gereken farkı ödemeyerek, bilançolarında haksız yarar elde ettiği, cirolarını şişirdiği, cirolar sanal olarak yükselirken pay fiyatlarında da olağandışı hareketler olduğu tez ediliyor.

Evet, Çan2 Termik Santrali’nin pay fiyatı 3.5 liradan 140 liranın üzerine çıktı. Aldatıcı beyanla şişen ciroyu ve karı gerçek sanan, EPDK tarafından kesilecek cezadan haberi olmayan küçük yatırımcılar da bu şirketin paylarına yatırım yaptı. Şirketlere kesilen bu cezadan sonra pay fiyatları düştü küçük yatırımcı mağdur oldu. Pekala, bu argümanlara kim karşılık verecek, küçük yatırımcının mağduriyetini kim giderecek?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz