Katar, Çalık’la özel anlaşma imzaladı: Dev proje

0
110

20 Kasım’da başlayıp 18 Aralık’ta sona eren FIFA Dünya Kupası, Katar’ın çağdaş yüzünü tanıtacağı bir vitrin oldu. Yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olan dünyanın en çağdaş kenti Lusail ile birlikte Akıllı Kent Konsepti’nin de milyarlarca izleyiciye sunulduğu kupada, çağdaş altyapı kadar teknolojik gelişmeler de geleceğin hayat standartlarını gözler önüne serdi.

Dünya’dan Kerim Ülker’in yazısına nazaran çağdaş Katar’ın kurucusu Pir Jassim bin Mohammed Al Thani’nin doğduğu kasaba olan 38 kilometrekarelik alana heyeti Lusail’e 45 milyar dolarlık yatırımla Hollywood sinemalarındaki üzere çağdaş olan kent, yalnızca mimari yapılarıyla değil ulaşım imkanlarıyla da dikkat çekti.

Paris sokaklarını daha çağdaş hale getiren bu sistemin altında ise dünyaca ünlü şirketlerin gerçekleştirdiği akıllı kent çalışmaları var.

Altyapı ve güç projeleriyle çalışacak

Bu bilgileri vermemin nedeni bir Türk şirketin akıllı kent konseptine yönelik kıymetli bir muahedeye imza atması. Dünyanın en kıymetli şirketlerinden biri olan Siemens, Türk şirketi Çalık Kümesi ile değerli bir paydaşlık kararı aldı.

Beyaz eşyadan ulaşıma, güçten sıhhate, yazılım sanayisinden su tedarikine, yapı otomasyon sistemlerinden telekomünikasyona kadar farklı kesimlerde faaliyet gösteren Siemens, bu alandaki tecrübesini Ortadoğu’da Türk şirketi Çalık Kümesi ile paylaşacak.

Siemens, Çalık Kümesi ile yaptığı mutabakat ile akıllı altyapı uygulamaları, akıllı kentler ve güç projelerine hizmet vermenin yanı sıra Katar’da Objelerin İnterneti (Internet of Things- IoT) gücünden yararlanarak ülkenin dijital iktisadını ilerletmek için de birlikte çalışacak. Muahedeyi Alman ve Türk şirketleri yapsa da imzaları atan tarafların Türk olması dikkat cazip. 175 yıllık geçmişi olan, 62 milyar euroluk ciro yapan, 300 binden fazla şahsa istihdam sağlayan Alman devi ismine Siemens’in Katar CEO’su Hakan Özdemir ile birlikte muahedeyi Çalık Grubu’nun 3’üncü kuşaktan temsilcisi Mert Turgut Çalık imzaladı.

2025’e kadar 326 milyar dolar yatırılacak

Yönetim Heyeti Lideri Ahmet Çalık’ın oğlu olan Mert Turgut Çalık, CLK İdare Şurası Lideri ve Çalık Pamuk İdare Heyeti Üyesi.

Mert Çalık, kümenin iştiraklerinden biri olan para transfer sistemi UPT’nin de İdare Heyeti Üyesi. Malezya, bitki kaplı binaların yanı sıra, boş olan her yere ağaçların ekildiği Forest City projesini 100 milyar dolara yapmayı planlıyor. Suudi Arabistan, 500 milyar dolarlık NEOM City projesini hayata geçirecek. Kenya’dan Hindistan’a ülkeler artık akıllı kentler kurmak için projelerini açıklıyor. Yalnızca 2025 yılına kadar akıllı kent altyapısına 326 milyar dolarlık yatırımın hayata geçeceği planlanıyor.

Türk inşaat şirketleri artık yalnızca bina yapan, yol yapan değil, bu çeşit projeler üreten şirketler olmak ismine dönüşüme giriyor. Çalık Grubu’nun attığı bu adım yeni konsept için kıymetli. Dijital müteahhitlik çağını yaşıyoruz zira.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz