EYT’yi kıl payı kaçıranlar için bir ihtimal daha var!

0
83

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı bürokratları emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi konusunda AK Parti kümesine geniş kapsamlı teknik bir sunum yaptı.

Bakanlığın EYT çalışmasını tamamlamasına rağmen EYT’yi kıl hissesi kaçıranlar için bir ihtimalin daha olması dikkat çekti.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine nazaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vadettiği üzere 2023’e EYT sıkıntısını çözmüş olarak girmesiyle büyük bir kısım emeklilikle ilgili soru işaretlerini kaldırmış olarak yeni yılı karşıladı.

EYT’nin kapsam ve ayrıntı çalışmaları da Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı tarafından tamamlandı.

Yasa teklifinde askerlik, doğum üzere işe başlangıç tarihini öne çeken borçlanmalara ait bir kısıtlama kelam konusu olmayacak. Askerlikte “hava değişim süresi” de borçlanılarak işe giriş tarihi öne çekilebilecek.

İLK MAAŞLAR MARTTA HESAPLARDA OLACAK

Çalışma Bakanlığı, EYT’ye ait teknik çalışmayı tamamladı, kanun teklifi haline getirilerek gelecek hafta Meclis’e gönderilecek. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin akabinde emeklilik müracaatları alınacak, birinci aylıklar mart ayında hesaplara yatacak.

EYT’Yİ KIL HİSSESİ KAÇIRANLAR İÇİN BİR İHTİMAL DAHA VAR

Emeklilik hududu 8 Eylül 1999 olup bu tarihi kıl hissesi kaçıranlar ise formül arıyor. Sigortalılık başlangıç tarihini öne çekecek alternatiflerin başında askerlik borçlanması geliyor. Birtakım meslek kümeleri da yıpranma hissesi ile emekli olabiliyor. Askerliğini sigortalı bir işte çalışmaya başlamadan evvel yapanların sigorta başlangıcı borçlandıkları mühlet kadar geriye çekilebilecek.

HAVA DEĞİŞİM MÜDDETLERİNE DİKKAT

Askerlik borçlanmasında gereksinime nazaran bir gün bile emeklilik kapısı açabilir. Hava değişim müddetlerinin bir kısmı için de borçlanma yapılabilecek.

Hava değişim müddetlerinin aşan kısmı düşüldükten sonra kalan müddetler borçlanılabiliyor. Şubat 2014 tarihine kadar uzun periyot askerlikte 3 aya kadarki kısmı, Şubat 2014-Haziran 2019 ortasında uzun periyot askerlikte 30 güne kadarki kısmı borçlanılabilir.

Kasım 1980-Şubat 2014 ortasında kısa devir askerlikte 30 gün, Şubat 2014-Haziran 2019 tarihleri ortasında kısa periyot askerlikte 15 günlük kısım borçlanma kapsamında bulunuyor. Haziran 2019 tarihinden itibaren askerlik yapanların tabi oldukları askerlik müddetinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilir. Örneğin 6 ay askerlik yapanlar 6 günlük kısım için borçlanmaya gidebilir.

BİRDEN FAZLA BORÇLANMA İMKÂNI

Askerliğin uzamasına neden olan hastalık, ceza üzere nedenlerle uzayan müddetleri borçlanma imkânı bulunmuyor. Askerlik dışında doktora, avukatlık staj mühleti, yurtdışı borçlanma üzere seçenekleri olan gereksinim olan mühlete nazaran tamamını ya da birini borçlanabilir. Askerlik Kanunu’na nazaran askerlik hizmetini er öğretmen olarak yapanlar, kıtada maaşsız olarak geçen mühletleri borçlanabilir.

Askerlik borçlanma müddetlerine ilişkin prim fiyatı müracaat yapılan tarihteki taban fiyat ile minimum fiyatın 7.5 katı ortasında olmak üzere şahısların kendilerince belirlenen günlük yararın yüzde 32’si oranında hesaplanıyor.

EYT kapsamında Aralık 2022’de askerlik borçlanma müracaatında bulunanlar bir gün için en düşük 69 lira, aylık 2 bin 70 lira, yıllık 24 bin 847 lira ödeme yapacak.

Borçlanma başvurusunu bu yıla bırakanların ise her bir gün için ödemesi gereken en düşük fiyat 106.75 lira, aylık 3 bin 202 lira, yıllık 28 bin 430 lira olacak.

400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 42 bin 700 lira, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin de 57 bin 645 lira ödeme yapması gerekiyor. Borçlanılacak mühletin hesabında ayın 28, 29, 30 yahut 31 gün olup olmadığına bakılmadan ay 30, yıl 360 gün olarak dikkate alınıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz