Diyette yoyo sendromu

0
107

Diyette yoyo sendromu

Diyet yaparken zayıflıyor, sonra bu kiloyu koruyamayıp geri alıyorsanız yoyo sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Yoyo sendromu ya da yoyo etkisi olarak bilinen durum, kişinin sürekli bir kilo alıp verme döngüsü içinde olmasına deniyor.

Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, “Yoyo sendromu yaşayan kişiler kilo vermekte zorlanmamakta, ancak bu kiloyu korumakta güçlük çekmektedirler. Verilen kiloyu geri almak ve tekrar vermeye çalışmak bireyi bir kısır döngüye sokar. Bu durum sık tekrarlandığında vücut kilo verimi için direnç gösterir ve artık ağırlık kaybı eski denemelere göre daha zordur” diye konuştu.

NEDEN YOYO SENDROMU YAŞANIR?

Yoyo sendromunun nedenlerini anlatan Torun, “Kişi yaşam tarzına uygulamakta güçlük çektiği bir tarzda diyet listesi uygular. Hedefe ulaştığında yeme davranışları diyet öncesi normal yaşantısına benzer. Bu durum sonucu tekrar kilo alımı başlar. Bilinçsiz kilo verimleri bunun diğer bir sebebidir. Çok fazla düşük kalori ile zayıflamak veya bazı besinleri tamamen hayatından çıkararak zayıflamak sonrasında olumsuz geri dönüşe sebep olur. Düşük kalorili diyetler sonrası yaşanabilen yeme ataklar da tekrar kilo alımını etkileyen diğer bir faktördür. Hızlı ağırlık kayıplarında kas dokusu kayıpları yaşanır. Azalan kas dokusuna sahip vücudun metabolizma hızı yavaşlar. Kilo alımı kolaylaşır ve her deneme daha başarısız olacaktır” dedi.

YOYO SENDROMUNDAN NASIL KORUNULUR?

Yoyo sendromundan korunmak için yapılması gerekenlere de değinen Torun, “Öncelikle size uygun olmayan size ve yaşantınıza özel planlanmamış diyet listelerini kesinlikle uygulamayın. Sizi çok aç hissettiren programlardan uzak durun. Bu tepki bedeninize iyi gelmiyor demektir. Beslenme programınız hayatınıza ve sizin yeme alışkanlıklarınıza uygun planlandığında verilen kiloları korumak sanıldığı kadar zor değildir” şeklinde konuştu.

Deşifre Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz