Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depremzedeler için Antalya’da 50 bin yatak hazırlandı

0
75

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Uyum Merkezi’nde Kahramanmaraş merkezli zelzelelere ait açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Milletçe, tarihimizin en acı günlerini yaşıyoruz. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak gerçekleşen iki büyük sarsıntı, yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı geniş bir etraftaki 10 vilayette büyük yıkıma yol açtı.

Sabah 04.17’de meydana gelen Pazarcık merkezli zelzelenin şiddeti, moment tensör tahliline nazaran 7,7 iken, 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli zelzelenin şiddeti 7,6 olarak ölçüldü.

Uzmanlar, bu iki zelzelesi, birbirinden bağımsız lakin birbirini tetikleyen ve dünyada örneği olmayan istisnai yer hareketleri olarak tanım ediyor.

Her iki sarsıntı de, yeryüzüne 7 kilometre üzere, yıkımın şiddetini katlayarak artıran bir yakınlıkta yaşanmıştır.

Kırılan fayların genişliği itibariyle de bu sarsıntılar, benzerlerine nazaran çok geniş bir alanda çok büyük yıkıma sebebiyet vermiştir.

Dolayısıyla, yalnızca Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

Devletimiz, tüm kurumları, kuruluşları, çalışanı, aracı, gereci, imkânlarıyla, zelzelenin birinci anından itibaren, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.

Depremin, 10 vilayetimize yayılan yıkım tesirini göz önüne alarak, ülkemizin dört bir yanındaki uzman işçimize ve araçlara, çabucak bölgeye hareket etme talimatı verdik.

Hava koşullarının çıkardığı zorluklara karşın, gruplarımız felaket bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakârca çaba etmiştir.

Çok sayıda artçı sarsıntının hasar gören binalarda ortaya çıkardığı tehlikeler de çalışmaları olumsuz istikamette etkiliyor.

Şartların zorluğuna bakmadan, devletimizin tüm imkânlarını kullanarak, vatandaşlarımızın ve gönüllülerin de dayanağıyla, arama-kurtarma çalışmalarını süratle sürdürüyoruz.

Hâlihazırda 26 bin arama-kurtarma görevlimiz enkazların başında çalışıyor, yurt içinden ve yurt dışından gelen ek takımlarla bu sayı her geçen saat artıyor. Çok daha fazla sayıda kamu vazifelisi, sivil toplum kuruluşu vazifelisi ve istekli de yardım çalışmalarında yer alıyor.

Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tüm gereksinimlerini karşılamaya yönelik önlemleri de adım adım hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve başka gereksinim materyalleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi.

Felaketin yaşandığı her vilayetimize, mevcut yöneticilerimizi desteklemek için ek vali ve kaymakamlar görevlendirdik.

Ülkemizin 81 vilayetindeki kamu kurumları yöneticilerinin tamamı, kendi kentlerinde zelzele bölgesiyle ilgili yürütülecek çalışmalar konusunda ağır bir uğraş içerisindedir. Ayrıyeten, her vilayetimizde bir bakanımız yürütülen faaliyetlere nezaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da AFAD merkezinde çalışmaların uyumunu yürütüyor. Biz de alandaki arkadaşlarımızla daima irtibat içinde, Cumhurbaşkanlığı Kriz Merkezi üzerinden gelişmeleri anbean takip ederek, gereken müdahaleleri yapıyoruz.

Acil yardım ve takviye faaliyetleri için birinci etapta çabucak 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın buyruğuna tahsis ettik.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz