Bodrum’da doğal sit alanına otel yapılacaktı! Halk durdurdu

0
73

Mülk sahiplerinin haklarını ve doğal sit alanlarını korumak maksadıyla hukuk çabası verdiklerini belirten davanın avukatı Bilgehan Şahin, çıkan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Bodrum’un beğenilen bölgelerinden biri olan Çiftlik Mahallesi, hazırlanan Nazım İmar Planı ile yapılaşmaya açılmak isteniyor. Tabiatlarının sermaye kümelerine peşkeş çekilmek istendiğini belirten bölge halkı ise imar planının iptali için mahkemeye dava açtı.

Muğla 3. Yönetim Mahkemesi, alı Mahallesi hudutlarında bulunan 2. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı hudutları dahilinde hazırlanan ve 1/25000 ölçekli İlave ve Revizyon Etraf Sistemi Planı, Yalı Kıyı Kısmı 1. Etap 1/5000 ölçekli Müdafaa Maksatlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Müdafaa Hedefli Uygulama İmar Planı ile anılan imar planlarını iptal etti.

‘HAK SAHİPLERİ MAĞDURİYETE UĞRUYOR’

Mahkemenin kararını kıymetlendiren davanın avukatlarından avukat Bilgehan Şahin, “Mahkeme açtığımız dava sonucu hak sahiplerinin mağduriyete uğradığını, bölgedeki doğal sit alanlarının ziyan göreceğini ve uygulanmak istenen imar planının turizm yatırımlarını teşvik etme maksadına karşıtlık teşkil ettiğine hükmederek uygulanmak istenen imar planını iptal etti” dedi.

‘KAMU FAYDASINA AYKIRI’

Uygulanmak istenen etraf nizamı planının, Çiftlik Mahallesi özelinde yapılarak Mekansal Planlar Üretim Yönetmeliği’nin 18. hususuna ters hareket edildiğini düşündükleri için bu tarafta hukuk uğraşı verdiklerini kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Bölgede yapılan imar planının öncelikli gayesinin bölgeyi turizm yatırımlarına açmak ve daha sonra konut imalinin önüne geçmek olduğu, 2 bin metrekare hududu altında kalan kök parsel maliklerinin küçük butik hotel, motel, apart üzere turizm yatırımları yapmalarının önüne geçilmesinin, imar planının turizm yatırımlarını teşvik etme gayesine karşıtlık teşkil ettiği, imar planı yapılan turizm alanındaki parsellerin çoğunluğunun bölgenin yerli halkına ilişkin ve 2 bin metrekare altında oluşmuş kök parsellerden oluştuğu, kelam konusu imar planının geçerli olması halinde, parsellerin bu hali ile imar kabiliyetini kaybedeceği, kelam konusu planların uygulamaya girmesi halinde taşınmazının kıymet kaybedeceği, tesis edilen süreçlerin hukuka ve kamu faydasına ters olduğunu ileri sürdük. Dava belgemizi inceleyen Muğla 3. Yönetim Mahkemesi, dava konusu süreçlerin iptaline karar verdi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz