Bathonea’da çıngıraklı bilezikli çocuk mezarı bulundu

2
88

Bathonea'da çıngıraklı, bilezikli çocuk mezarı bulundu

İstanbul Avcılar’daki Bathonea Antik Liman Kenti kazılarında bin 500 yıllık çocuk mezarı bulundu. Küçük mezarda bir kıza ait olduğu değerlendirilen bilezik ve çıngırak da gün yüzüne çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi adına sağlanan izinlerle Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Avcılar’daki Bathonea Antik Kenti‘nde sürdürülen kazılarda görevlileri heyecanlandıran küçük bir mezar bulundu. Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında Küçükçekmece Göl Havzası’nda 2007’de yüzey araştırmasıyla başlatılan, 2009’dan bu yana sürdürülen Bathonea kazıları sırasında küçük bir mezar bulundu.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, kazı alanına yaptığı ziyaret sırasında mezarın bulunduğu alana giderek küçük fırça ile zemini bir süre temizleme çalışmasına katıldı. Dr. Yılmaz, Bathonea kazılarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “İstanbul tarihi ile ilgili Marmaray kazıları önemli katkı sağladı. Kadıköy’deki Haydarpaşa, Beşiktaş kazıları bir başka zenginliği sağladı. Burası ise, çok daha uzun soluklu bir kazı, daha geniş bir coğrafya. Yaşadığımız şehrin merkezi bölge dışında kalan alanlarındaki tarihi derinlikleri ortaya koyması bakımından son derece önemli bir kazı alanı” dedi.

“Her ilerleyen süreçte yeni bulgu, belgelerle İstanbul tarihini çok coğrafi ve tarihi açıdan zenginleştirebilecek bulgularla karşı karşıyayız” Dr. Yılmaz, “Şu anda içinde bulunduğumuz çocuk mezarı da bunun ilginç örneklerinden birisi. Bu kazılar yaşadığımız şehrin tarihi zenginliğini, tarihi katmanlarını ortaya koyması bakımından nasıl bir mirasa sahip olduğumuzu yansıtması bakımından son derece önemli. Kazı başkanımız çok sabır ve inatla bu çalışmayı sürdürüyor. Bakanlığımız da her türlü imkanı seferber ediyor. Bu bölgede kazılar daha geniş bir ekiple daha geniş bir alanda sürecek” diye konuştu.

Sadece Magazin için

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz